smileПонякога трае с дни. Болката е силна и често нямаме желание да говорим, особено с човека, който е допринесъл за това да попаднем в състоянието. Как да се измъкнем?

Основният принцип тук е да осъзнаем емоцията, да я погледнем отстрани. Да се опитаме да изразим състоянието си с думи, защото така пречупваме емоцията през мислите си и я осмисляме. Това автоматически ни извежда от състоянието на “потопен съм в емоцията” и ни дава шанс да въздействаме.  Ние вече сме “отделно” от състоянието си – не се идентифицираме с него, а то е нещо като дреха, която сме облекли.  Тази дреха може да се разгледа, одобри и евентуално промени или дори да се смени с друга.

Как става осмислянето? За хората, които предпочитат да се изразяват писмено може да опишат какво се е случило, как се чувстват и какво според тях е добре да се случи, за да се излезе от състоянието. Аз лично съм го правила и под формата на “писмо до себе си”, а също и като “писмо-обръщение” към човека, който ми е причинил състоянието. Ако повече обичате да говорите (отколкото да пишете), можете да разкажете на някакъв обект (кукла, стол) всичко споменато по-горе, а ако имате приятел или психотерапевт – да говорите на тях. Целта е повече в говоренето ви и чуването на това, което вие самите казвате, а не в получаването на отговор (обратна връзка) от отсрещната страна.

Освен описанието, се стремете към определяне какво е добре да се случи, за да промените ситуацията и как да се застраховате от повторно попадане в подобна ситуция с този човек. Как? Чрез въпроси. Обърнете се към себе си и се попитайте съвсем честно как бихте искали да изглежда ситуацията. Отговорът ще ви даде посоката, в която да промените сегашната ситуация в желаната, а самият път е въпрос на малко креативност. Ако ви е трудно да измислите решение за пътя (начина), помислете какво бихте посъветвали близък човек (изпаднал в абсолютно същата ситуация), който идва при вас да потърси съвет. А ако и това ви затрудни, директно се обърнете към някого (а защо не и към човека, който е станал фактор за цялата тази ситуация.

Накрая, като се почувствате готови с излизането от състоянието на негативната емоция и с формулирането на отговорите на гореспоменатите въпроси – ако искате, може да споделите всичко и със самия човек. Това може да е доста трудно, особено, ако сте били силно наранени, но си заслужава, ако държите на точно този човек – така заздравявате взаимоотношенията си с него, а и сте спокойни, че той съзнателно няма да ви причинени същото отново. Ако държи на вас. В обратният случай отговорът е ясен.

Share

Вашият коментар

Анти-бот проверка: