След близо три месеца използване на устройство тип  ‘електронна книга’ /e-reader/- PocketBook 301 – и на база сравнение с начални впечатления от един Lbook и обстойни – от Sony e-reader PRS-700 – ето някои впечатления от ежедневната работа с dedicated e-book reader.

e-reader_screen

# отбележителен живот на батерията. За тези 10 седмици, и прочетени над 1800 страници, ‘читанката’ е зареждана… веднъж. Съчетанието от монохромен екран и технология на дисплея, при която се изисква енергия само при промяна на показвания текст /например – при прелистване/ позволява постигането на автономност, рядко срещана при устройства с подобен размер на екрана. Това прави продължителното четене по-неангажиращо, особено при дълги пътувания.
# поддръжка на големи файлове. Книги от 600 – 800 страници /на хартия/ се отварят безпроблемно. Първоначалното отваряне е бавно, но поне се осъществява, за разлика от някои други устройства, при които се изискваше разделянето на файла на по-малки части. Това прави използването на e-reader-a предпочитания начин за четене на специаизирана литература и периодика. Комбинацията от достатъчно памет за съхранението на множество ‘големи’ файлове, възможността за безпроблемното им отваряне и отличния живот на батерията превръщат e-reader-a в чудесно справочно средство.
# отлична поддръжка на кирилица. Важно преимущество на моделите на PocketBook спрямо мнозинството други устройства на пазара е отличната, вградена поддръжка на кирилица. Файлове, кодирани и в utf8, и в cp-1251 се отварят безпроблемно, и без да е необходимо хакване на устройството. Съответно и всички налични досега и новите книги на български се четат нормално. Това значително увеличава ползваемостта на устройството.
# преформатиране /reflow/ на текста. Полезна функция на e-reader-a е възможността за преформатиране на текста при промяна на големината на шрифта, или при промяна на ротацията на екрана от портретен в пейзажен режим. Това позволява оптималното ‘нагласяне’ на текста – например в относително малък шрифт в портретен режим при чисто текстови файлове, или относително по-голям размер на буквите при пейзажен режим и текст с графични изображения и таблици.

В заключение – използването на dedicated e-reader устройство може да направи достъпа до значими като брой, обем, съдържание и комплексност книги лесен, удобен и пълноценен.

Share

Вашият коментар

Анти-бот проверка: