Въпрос, който е често задаван относно устройствата тип ‘електронна книга’ /e-reader/ е ‘защо да купувам отделно приспособление, когато за тези пари мога да взема устройство, което има много повече функции като PDA / smartphone / etc’. Според мен има три основни причини за отделно устройство за четене на електронни книги:
# размер на екрана – дори и актуалните 4.х инчови модели смартфони не могат да се съпоставят с поне 7 инчовите дисплеи на e-reader- ите. Това позволява по-комфортното четене на документи богати на графично съдържание (например схеми, таблици или изображения),  както и на комплексно форматирани файлове (например текст в повече от една колона, с бележки под линия или с текстови кутии).
# живот на батерията – второ основно преимущество на e-reader-а е несравнимо по-добрия живот на батерията. Често с произволно ‘smart’ устройство при интензивна употреба се налага зареждане всеки ден /нощ/. При използване на e-reader, дори и за интензивно четене, едва ли ще се наложи зареждане по-често от веднъж в месеца. Тук разбира се тенденцията е и в този тип устройства да бъдат интегрирани все повече опции /напр. модул за безжично свързване, втори дисплей, etc/, но все още преобладаващите модели с е-ink дисплеи позволяват интензивно автономно четене, непостижимо за PDA / smartphone.
# четимост  на директна слънчева светлина – трето съществено преимущество на е-reader-ите е значително по-добрата им четимост на директна слънчева светлина. Това е особено важно, ако планирате да използвате електронна литература на открито – било за работа /например референтни материали или схеми/, било за почивка / например на плажа, или в планината/. Съчетанието на тази характеристика с отличния живот на батерията, и възможността за ползване на голям брой документи или многобройна литература в устройство с размер на една книга, превръщат e-reader-a в предпочитан начин за четене ‘на път’.

Вие защо бихте предпочели e-reader вместо smartphone?

Share

2 коментара

  1. S&S blog » Blog Archive » чукът на Maslow казва:

    […] е четенето на електронни текстове – използването на устройство тип ‘електронна книга’ има изявени преимущества относно натоварване на […]

  2. S&S blog » Blog Archive » на какво четете? казва:

    […] e-reader # портабилност + # удобство на четене ++ Качествата на e-ink екраните превръщат дори и продължителното четене  в значително по-приятно и ненатоварващо очите преживяване с сравнение със смартфон или PC. Ето защо, при планиране на продължително четене, за мен устройство тип ‘електронна книга’ е водещия избор. # издръжливост на батерията ++ В пряка връзка с удобството на четене и по-ниската консумация на енергия от e-ink екрана е многократно по-продължителната автономна работа на е-reader-а. Втора водеща причина да е водещ избор за продължително четене. # поддържани формати – Мнозинството e-reader-и позволяват ползването на файлове в относително ограничен брой формати. В редица случаи e практически невъзможно да се разшири тази функционалност. Типичен пример за формат за текстови документи, който не се поддържа от мнозинството е-reader-и като PocketBook или Kindle, e iSilo. # трансфер на съдържание – Допълнителна трудност при ползване на устройство тип ‘електронна книга’ е необходимостта от трансфериране на съдържание към устройството. Нещо, което практически липсва при PC и е необходимо в много по-малка степен при смартфона. # други E-reader-a е практически неизползваем при липса на светлина / ‘нощем’, но същевременно е с най-голяма читаемост на директна слънчева светлина. […]

Вашият коментар

Анти-бот проверка: