В предишния пост за мисията споделих за интереса си към темата, какво за мен е лична мисия и разказах за едно упражнение, което създадох в Кареа за улесняване извеждането й при отделните хора.

Упражнението работеше много добре, но в някои случаи не се получаваше. Тогава си казвах, че вероятно човекът не е готов. Само по себе си наличието на мисия означава и отговорност към живота ни – ако имаме мисия, следва да я изпълняваме, а ако не я изпълним, вероятно това ще означава, че сме се провалили и то в собствените очи.

Вероятно в някои от случаите казусът е бил точно такъв, но в началото на тази година достигнах заедно с една моя приятелка и партньор в много проекти (която може би не случайно е дъщеря на същия мой учител, за когото разказвах в предишния пост) до един друг извод – хората според своето себеусещане за ролята си в живота и цивилизацията въобще се разделят поне на три групи (след малко ще ги кажа), затова е логично и съдържанието на мисиите им да е съобразено с различната роля на съответната група.

Тази форма на мисия, която така ми допадна на мен, всъщност е отговаряла на усещането ми за моята роля в живота въобще, но едва ли форматът й е пасвал на всичките ми клиенти, с които съм работила.

И така – какви са трите групи роли:

  • Една част от хората се приемат за “дошли тук”, за да променят, да създават, да откриват, да измислят нови неща;
  • Втората група хора имат желание да са част от една цивилизация приемайки и усвоявайки новото в нея като приветстват промените, въведени от първата група. Стремят се към това да изживеят живота си в хармония и благоденствие;
  • Третата група хора обичайно се противопоставят на промените и нововъведенията идващи от първата група, пазители са на традициите и на „доброто старо време”.

След това обяснение, вече става ясно защо не може да се очаква всички да имат еднакво послание на лична мисия. Човек от първата група ще се стреми към търсене на „големи” проблеми и справянето с тях, втората група (която е най-многобройна като процент) ще се стреми към установяване на добър живот и взаимоотношения, постигайки хармония, а третата – към запазване на живота такъв какъвто е и поддържането на старите традиции.

Стивън Кови дава добър път за извеждане на лична мисия за хора от втория тип. В предишния пост  говорих за структура на мисията от първия тип. Да си призная, все още не съм срещала човек, който иска да формулира лична мисия и да принадлежи към третия тип. Като попадна на такъв, ще пиша.

Вие къде се преживявате? А вашите близки в коя група са?

Share

3 коментара

  1. S&S blog » Blog Archive » Как да се настроя за създаването на личната мисия? казва:

    […] разказах какво за мен е личната мисия; какви видове мисия има според човекa, на когото е тя; какви са ключовите […]

Вашият коментар

Анти-бот проверка: