В предишния пост по темата Управление на дома, говорихме за това какво представлява идеалното (желаното) състояние и какви са решенията, които следва да вземем, за да го постигнем.

В същия пост споменах и, че за всяко решение има специфични критерии, които да ни помогнат в изборите така, че да са максимално подходящи за точно нас и точно нашия дом.

Сега ще разгледаме критириите, които касаят въпроса Кое къде да се намира? и биха били подходящи при вземането на вашите решения.

  • Достъпност – всичко, което се ползва да е близо до мястото на ползване, да е на „пътя” на движение – да не се налага да се изминава твърде много, твърде накъсан път, за да се достигне, ползва и възстановява след това, т.е. да намалим усилията максимално. Например, ако редим пъзел обикновено в хола на масата, то кутията му следва да се съхранява някъде наблизо, а не в съседната стая или дори на тавана.
  • Събраност – всички вещи, които допринасят за дадено действие, да са събрани. Така ще се намали времето за подготовка преди да се извърши дадено действие, както и усилията за това. Например, ако лопатката е на стената, а четката е в шкафа, всеки път ще се налага да извършваме двойна работа по взимане и оставяне на четката и лопатката. В случай, че са заедно, ще е достатъчно само по едно действие.
  • Постоянност – да е стабилно мястото, а не всеки път да се налага да се измисля ново място. Това не означава, че не може да се правят промени с времето – дори е добре да размисляме понякога. Ако, например, всеки ден подреждаме едно и също нещо като го изнасяме от една стая и внасяме в друга, да решим дали да не оформим място в същата стая. Важното е след промяната отново да имаме стабилност в решението къде ще бъде новото място.
  • Естетичност – да стои добре спрямо околните предмети, когато говорим за видим елемент (като например диван), или да е добре прибрано, когато говорим за скрит елемент (например приборите за хранене). Когато се стремите към постигане на визуално усещане за прибраност – можете да ползвате кутии за събиране, да поставяте вещите или групите от вещи под прав ъгъл или пък под естетичен ъгъл (понякога под 45 градуса вещите изглеждат по-добре).

Това са само примерни критерии, които могат да се ползват, развиват или съкращават. Въпрос на избор. На ваш избор. Ето и вторият аспект, който ще ни помогне да се ориентираме в това “кое къде се намира?” в дома ни:

Групиране: От опит установих, че преди да се търси място за всяка една вещ, е по-лесно, ако се събират (мислят, възприемат) вещите по групи. Обикновено може да се обособяват два вида групи – функционални и съдържателни.

  • Функционална група е тази, при която вещите в нея се различават една от друга, но участват заедно в даден процес / действие. Например – всичко, което ползвам при висока температура на децата (кърпа, термометър, един-два вида лекарства, лъжичка за лекарствата, спирт за сваляне на температурата).
  • Съдържателна група е тази, при която вещите са от един вид, независимо къде и кога влизат в употреба – например всички хавлиени кърпи (кухня, баня и тоалетна), всички играчки (които се ползват в момента); всички семейни игри, всички мръсни дрехи (кош за пране) и т.н.

Кой подход да използвате при групирането? – от вас зависи. Важно е да ви е толкова логично, че да не се чудите защо дадената вещ следва да е при съответната група.

Дотук говорихме за това как да се избират подходящи места за вещите и как могат да се съотнасят в групи. Може би е време да опитате да приложите идеите, разгледани до този момент като започнете от някоя от по-малко обзаведените стаи в дома ви като помислите за разположението на обектите и елементите в нея. А след това… апетитът идва с храненето.

Забавлявайте се, това е вашият дом!

Share

Един коментар

  1. S&S blog » Blog Archive » Трансферните зони в организацията на дома казва:

    […] известно на всички от семейството. Говорихме и за това как да определите местата на вещите си. Сега ще поговорим за това как да се справяме с вещите, […]

Вашият коментар

Анти-бот проверка: