Onyx BOOX C65 AfterGlow е избрания e-reader, на базата на описаните в предишни постове критерии. След над 6 месеца ползване, ето някои коментари. Започвам с положителните впечатления.

# широка поддръжка на формати Устройството се отличава с поддръжка на изобилие от формати за електронни книги – PDF (включително с Adobe DRM), EPUB (включително с Adobe DRM), MOBI,TXT, PDB, както и RTF, FB2, HTML, DOC, CHM и DJVU. Практически всяка електронна книга, която съм ‘свалял’ / купувал в последните години се отваря безпроблемно (ОТ – ето още една причина да избягвам покупките на книги в AZW / KF8 формат).

# reflow Ключово изискване при избора на устройство тип ‘електронна книга’ бе възможността за преформатиране на текста в една колона /reflow/. ONYX C65 AG се справя очаквано добре с това изискване и при досегашната му употреба е преформатирало всички подадени му файлове.

# удобна работа с една ръка Основно преимущество от гледана точка на ергономичност на ONYX C65 AG е възможността за прелистване на страниците с натискането и на хардуерни бутони, и на област от екрана, чувствителен на натиск. Това улеснява работата с една ръка – най-често в легнало положение.

# backlight / осветяване на екрана Основното преимущество на C65 AG спрямо използваните преди това e-reader-и /PocketBook 301 и Amazon Kindle keyboard 3G/ е наличието на осветяване на екрана. Това улеснява четенето ‘на тъмно’ – най-вече при заспиване. Няма нужда от нощна лампа, пречи минимално на околните, изключва се самостоятелно след избран период от време – напр. 10 мин.. ‘Обратната страна на медала’, е повлияването живота на батерията. Ако PocketBook 301 – при четене средно 1 час дневно – го зареждах веднъж месечно, сега С65 AG – при непрекъснато ползване на backlight – е ‘до контакта’ всяка седмица.

# 3rd party програми Неочаквано преимущество на ONYX C65 се оказа използваната операционна система, която е модификация на Android. Тя позволява инсталирането на множество допълнителни приложения – напр. файл мениджър, или допълнителни програми за четене на книги. Конкретно, ние използваме CoolReader, което позволява по-бързото “прехвърляне” между две книги, а също и в несравнима степен да се донастройва потребителския интерфейс.

Това са основните положителни впечатления от ONYX C65 AG. В следващия пост ще споделя и някои от недостатъците на устройството.

Приятно четене!

Share

Вашият коментар

Анти-бот проверка: