Когато обсъждаме идеите за деклътър, обичайно задаван въпрос е ‘защо?’. ‘Защо го правите’? ‘Защо изхвърляш работещи вещи’? ‘Защо да се правя на будистки монах’?

Краткият отговор е – защото за нас има смисъл и стойност. Пълният отговор е: за да освободим място в живота си за нещата, които имат по-голяма стойност за нас. Това може да означава да имаме време да правим неща, които искаме. Или да сме с хората, с които искаме. Да се радваме на неща, които имат стойност за нас.  Тоест – идеята е да останат по-малко, но много по-стойностни /за нас/ неща. Неща, за които посветеното време е / ползваме с удоволствие. Които ценим.

Да, има материални неща, които ни носят удовлетворение. Нашето разбиране не е за  ‘махане’ заради самото махане. Ние искаме да се наслаждаваме на нещата около нас. Типичен пример е любима книга. Книга, която като хванем в ръка и започнем да препрочитаме ни кара да се чувстваме по-добре. Носи ни стойност и(ли) наслада.  Но – ако имаме още десетки книги наоколо (мнозинството от които дори не ни доближават до това усещане) – ще бъде много по-трудно / рядко да усетим онова усещане с любимата книга.

За мен такива неща са колекцията ми от PalmOS устройства. Това е нещо, за което с удоволствие отделям време. Да тествам. Да експериментирам. Да пиша и описвам. Да се грижа за тях. В същото време насъбраните с годините неупотребявани компютри и лаптопи в един момент започнаха да ми пречат. Да заемат място. Да изискват /неоправдано за мен/ много енергия “какво не му работеше на този” / “какво може да се ползва от онзи”. И започнах да ги продавам за части. Да ги дарявам. Някои – дори да оставям за рециклиране. В идеалния вариант – на някой който изпитва удовлетворение от това, подобно на моето от PalmOS джаджите.

Тоест – ако обмисляте да пробвате деклътър – отговорете си в началото на въпроса ‘защо’. Напътствията / съветите / идеите как да го правите са по-лесната част.

Share

Вашият коментар

Анти-бот проверка: