Една от значимите идеи, които харесваме и /се опитваме да/ прилагаме със Светле в последните години е тази за declutter-а.

Какво е деклътър? Най-вероятното определение на български би било ‘разчистване’. Или ‘подреждане’. Премахване на безпорядъка / бъркотията. Ако искаме да бъдем по-изчерпателни и пълноценни в разбирането си за деклътъра, обаче, възможна дефиниция е: да намерим мястото на (което включва и да се разделим с) нещата, които са в безпорядък или /вече/ не принадлежат в нашата среда.

Защо толкова ‘сложно’ определение? Защото деклътърът има няколко аспекта. Най-често се има предвид за материалните вещи около нас. Stuff-a. Излишните вещи или тези, за които все не се намира място. Неща, които пазим или сме купили ‘за всеки случай’. Или подаръци, които не са ‘в употреба’. Вещи, които не се решаваме да изхвърлим / продадем / дарим. Да се разделим с тях.

Но деклътърът може да бъде и на ментално / емоционално / психологическо ниво. Ангажименти, които ни натоварват. Хора, които ни затормозяват. Проекти, които сме ‘захванали’, но вече не са съществени / приоритетни / от значение. Може да бъде свързан с неща, които зависят изцяло от нас. Или такива, които зависят и от нас.

Също така, деклътърът може да е за физически неща, но може да е и за дигитални. Дигиталният клътър често изисква енергия и внимание дори по-големи от физическия. Да, не се вижда ‘на купчини’. Да, не заема място. Но – в наши дни – той е непрекъснато с нас. Нотификации на телефона. Аларми. Пинг-ове. Непрочетени съобщения. Уеб-страници, отворени от месеци. Бележки в поредната програма / услуга, която сме тествали. И ако смартфона е ‘винаги-с-нас’ – вероятно и дигиталния клътър е постоянен.

Накрая, деклътърът може да е целенасочен, но може и да е спонтанен. Дори и никога да не сме чували идеите за деклътър, вероятно сме разчиствали бюрото си. Работната си площ. Или сме измивали чиниите ;) И – ако в началото – деклътъра изисква съзнателно отношение / ‘усилие’ – с времето е реалистично да започне да става спонтанно. И ползите да бъдат многократно по-големи от трудностите.

В следващи постове ще разгледаме защо искаме да правим деклътър, както и принципи и подходи при прилагането му.

Share

Един коментар

  1. S&S blog » Blog Archive » деклътър – принципи казва:

    […] предишни постове разгледахме определението ни за деклътър и защо за нас е ценност. Ето и някои от […]

Вашият коментар

Анти-бот проверка: